Naisia kolmessa sukupolvessa

Hiidenmäen tilaa ovat emännöineet naiset kolmessa sukupolvessa. Ensin tilaa emännöi Marjatan äidin täti Mandi 1900-luvun vaihteessa. Mandi jäi naimattomaksi, mutta oli hyvin lapsirakas. Koska Mandin keltaisessa talossa riitti tilaa, piti hän siinä koulukortteeria Kuhmoisissa asuvilleen sukulaislapsilleen. 

Marjatan kummitäti Irja peri talon Mandilta sotien jälkeen 40-luvulla. Irja työskenteli postineitinä, kunnes tapasi 50-luvun alussa tulevan miehensä. Nuoripari muutti Helsinkiin ja Jämsä jäi kesäpaikaksi.

Marjatta, Timo ja tyttäret ovat huolehtineet ja kunnostaneet Hiidenmäen rakennuksia. Satavuotias päärakennus, Mandin keltainen talo tarvitsi ison remontin, joka tehtiin 2005-2006. Luontoaiheiset majoitustalot avautuivat keväällä 2015.

Hotel Hiisi Hill on meidän unelmamme ja arvostamme alueemme historiaa, luontoa ja kulttuuria sekä yhteistyötä lähialueen toimijoiden kanssa. Haluamme sinun viihtyvän luonamme. Tervetuloa tarinaan!

Hiidenmäen kalmisto

Suomalaiset kutsuivat pyhiä lehtojaan hiisiksi. Jotkut hiidet, kuten Jämsän Hiidenmäki, ovat olleet hautapaikkoja. Hiidenmäen polttokalmisto on ollut käytössä kansainvaellusajalta viikinkiajan päättymiseen asti (500 – 1050 jKr.). Hiidenmäeltä on löytynyt muun muassa rannerenkaita, lasihelmiä ja ratsumiehen piiska, sillä vainajat lähetettiin tuonpuoleiseen aseineen ja koruineen. Hiidenmäen kalmisto löydettiin vuonna 1999 ja se on rauhoitettu muinaismuistolain nojalla.

Lähellä luontoa

Hiidenmäen kallioilta on upeat näkymät jokilaaksoon ja alhaalla kimmeltävään Jämsänjokeen. Hiidenmäen luonnonsuojelualueen ytimenä on kallioinen ja louhikkoinen jyrkänne ja sen yläpuolinen kalliometsä sekä jyrkänteen alla oleva osin kivikkoinen lehto. Alueella esiintyy uhanalainen jäkälä, röyhelökarve, joka kasvaa useimmiten varjoisella kalliojyrkänteellä kalliosammalten joukossa. Hiidenmäen yksityisen luonnonsuojelualueen ovat perustaneet hotellin omistajat vuonna 2010.